collage_object.php

På tal om att rensa i röran

Agera som om – och skapa din önskade tillvaro

Det är ett vanligt problem att oordning, stök och bristande organisering på såväl arbetsplats som i hemmet orsakar stress och konflikter. Är det något du känner igen och vill förändra?  Kan ditt sätt att agera, tänka och känna kring ditt liv, ditt hem eller din arbetsplats påverka det förutsättningarna för det liv du vill leva?
 
Det är välkänt inom mental träning och erkänt inom psykologin. Att agera som om ett önskat mål redan är uppnått. Att fullt ut tänka, känna, tro och bete sig kring en önskad situation eller sätt att leva är ett av de bättre sätten för att både formulera mer exakta mål, och också manifestera och nå dem. Lite mer modernt brukar vi prata om att sätta sitt mindset.
 
Det hela handlar om att när du agerar ”som om” anammar ditt undermedvetna detta som en sanning. Eftersom nervsystemet och hjärnan har svårt att skilja på upplevelsen av en verklig situation och en situation du föreställer dig, kan du genom att se en situation framför dig och agera som om den redan inträffat och mentalt förbereda kropp och sinne på ett lyckat genomförande av det du önskar. I hjärnan lagras på detta sätt minnen av framtiden. Voilà!
 
Självklart behöver alla känslor och upplevelser få rum och utrymme, men du kan ta kommandot. Det är du som styr dina känslor och upplevelser, inte tvärt om.  Det finns också en fin avlastning i att vara noga med sina tankar. Det kan vara skönt för både kropp och hjärna att fokusera på bra saker istället för att stanna kvar i mindre lyckade. Vad du än fokuserar mot tenderar att växer det till sig. Prova lite i smyg att le för dig själv under en dag, eller varför inte också le mot andra. Det är en avancerad konst att lyckas vara irriterad och stressad samtidigt som man ler inom sig och mot andra.
 
Hur kan då ett förändrat mindset hjälpa dig att rensa i röran? Det underlättar förstås att du känner dig motiverad att göra en förändring, det är steg 1. Troligen genereras den där motivationen av att du har en dröm, och kanske en bild, av vad du skulle vilja uppnå, ett liv du skulle vilja leva men av olika anledningar inte gör. I bilden och drömmen finns alltid en känsla och den känslan är starten på något nytt. Låt den vägleda dig och agera som om du ägde den verkligheten varje dag.

Kommentera gärna: